Страници

Цитат на деня

"Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето." - Мишел дьо Монтен

11 май 2014 г.

Нощ на литературата във Варна :-)

Европейската инициатива Нощта на литературата ще се проведе на 14 май /сряда/ за трета поредна година в 9 града в България. Варна е един от тях. :-) На нестандартни места в града ще има публични литературни четения, срещи с български писатели и представяне на европейски автори. Нощта на литературата е един мост между литературата и градските пространства. Запознайте се по-долу с програмата за литературните събития.


 Ето и малко информация какво ще се случва на територията на Варна.


Нощни литературни четения и виртуална среща със забележителни европейски писатели. В четенето участват Иван Димитров (поет, писател и драматург, номиран за награда “Стоян Камбарев” 2014 г.), Ина Добрева (актьор), Силвия Благоева и Константин Динчев (телевизионни водещи в БНТ2), Олга Добрева (журналист, Радио Варна), Анелия Богданова (журналист, Радио “Браво”), Елена Владова (автор и журналист, Градско списание), Таня Русева. Със специалното участие за втора поредна година на младите актьори от Студио “Театър” с художествен ръководител Стоян Радев.
Представени ще бъдат авторите Роберт Шнайдер, Алън Бенет, Жозе Сарамаго, Петра Соукупова, Андреас Стайкос, Илия Троянов, Ацо Шопов, Рафал Вояшински, Захар Прилепин, Ясен Атанасов, Марин Бодаков, Силвия Чолева и Иван Димитров.
Събитието във Варна се организира от Младежка група “Аморфа”, Френския институт във Варна и Община Варна, кандидат за Европейска столица на културата 2019.
С цел популяризиране на авторите в контекста на националната им литература и на присъствието на местна културна диаспора, организирани ще бъдат тематични представяния в някои от ключовите литературни пространства в града.

ПРОГРАМА ЗА ДЕНЯ /fb събитие/

14:00 ч. Рафал Вояшински и полската литература /Книжарница ПАРАГРАФ 22, бул. „Княз Борис I“ 82/

15:00 ч. Среща с автора Иван Димитров и представяне на българска поезия /книжарница ТЕАТЪРА в Драматичен театър „Стоян Бъчваров“/

16:00 ч. Чаено парти – Алън Бенет и англоезичната литература /книжарница ШЕКСПИР И ПРИЯТЕЛИ, ул. Драгоман 17/

17:00 ч. Захар Прилепин и руската литература /книжарница СИЕЛА, ФКЦ-Варна/

18:00 – 22:00 ч. НОЩ НА ЛИТЕРАТУРАТА /градинката на Севастопол/


***

Нощ на литературата 2014 – България
http://www.literaturenights.eu/2014/
Френски институт – Варна
http://www.afvarna.org/
Кандидатура на Варна за Европейска столица на културата 2019
www.varna2019.bg/

Няма коментари:

Публикуване на коментар