Страници

Цитат на деня

"Няма по-евтино развлечение и по-продължително удоволствие от четенето." - Мишел дьо Монтен

6 април 2014 г.

"Малка безплатна библиотека" - за безплатно споделяне на книги и на радостта от четенето



Първите думи, с които ще проговори този блог са за проекта "Малка безплатна библиотека" на група студенти, магистри, специалност "Реклама и медийни комуникации" в Икономически университет-Варна. Имам радостта да съм част от този екип и да работим съвместно по реализацията на проекта.

По време на I-ия семестър от нашето обучение по дисциплината Маркетингови комуникации имахме задачата да измислим проект за рекламна кампания, а по време на II-ия семестър да превърнем идеята в действие с подкрепата на третокурсници от специалност "Маркетинг". След кратък размисъл решихме да създадем нещо вдъхновяващо и така се роди идеята за „Малка безплатна библиотека” на територията на нашия университет и 1 СОУ в гр.Варна.

Планираме „библиотеката” да бъде едно уютно, безплатно и привлекателно място за четене, обсъждане на книги и приятно прекарване на свободното време от студентите и учениците. Идеята е да създадем по-разчупено място, което да свързва хората чрез книгите, както и да стимулира четенето на книги чрез зоната за свободно „книгосподеляне“.
 Смятаме, че реализирането на проекта ще подобри имиджа на четенето сред младите, ще засили интереса към книгите, ще е предпоставка за нови социални контакти и интересни теми на разговор.
Откриването на такива мини-библиотеки ще е социален експеримент. Библиотеките ще се оставят на отговорността на студентите и учениците. Единственото правило е, като вземат книга, да я върнат след като я прочетат или да оставят друга на нейно място. Съвсем скоро ще стартира и дарителската кампания за книги, с които ще заредим първоначално "библиотеките". Идеята е книгата да пътува, а не да събира прах. Всеки има книги в къщи, които не чете и това ще е една прекрасна възможност да ги донесе и да ги сподели с другите.

Проектът е вдъхновен от движението little free library, което възниква 2011 г. в САЩ, Уисконсин. Инициативата цели да предоставя материал за четене в райони, които са отдалечени от големите библиотеки. Идеята е на Todd Bol и Rick Brooks, които искали да намерят лесен начин съседите им да си разменят книги. Идеята се разрастнала в нещо повече от споделяне на книги. Библиотеката превърнала непознатите в приятели и квартала в общност. В момента има над 6000 мини-библиотеки в целия свят, като повечето от тях се намират в САЩ.

Ето няколко примера на "малки безплатни библиотеки".



1 коментар: